Cerita Bajet 2016 Hangat Di Pasaran

Cerita Bajet 2016  Hangat Di Pasaran…Hari ini bajet 2016 dibentangkan oleh Perdana Menteri.Cerita bajet pasti heboh.Memang hangat untuk menjadi bualan rakyat Malaysia.Ramai yang mengharap sesuatu hebat.Sudah pasti bajet kali ini lebih memberi manfaat kepada masyarakat yang terhimpit dengan kos hidup.

Entri ini dikarang sebelum Pembentangan Bajet 2016.Namun ia gambaran awal kepada beberapa perkara yang menjadi tumpuan bersandarkan situasi semasa.Jom kita tinjau apakan fokus Bajet 2016 secara ‘ramalan’.

1.Isu GST

GST memberi tamparan hebat kepada rakyat yang berpendapatan rendah.GST seperti menarik duit rakyat untuk kepentingan negara.Tak salah dan ianya memang tanggungjawab warganegara.Cuma yang tak eloknya golongan yang sepatutnya pembayaran cukai iaitu orang kaya tidak terbeban dengan GST.Malah ada yang licik dapat mengelakkan diri pula dengam pelbagai taktik.

2.BR1M

Bantuan Rakyat 1 Malaysia adalah harapan rakyat agar diteruskan agar memberi kelegaan kepada mereka yang menghadapi kesempitan kewangan.Namun budaya memberi wang bukan sesuatu yang bijak.Kalau dibuat perumpuan seperti memberi ikan kepada kaki pancing.Ada ikan maka kaki pancing tidak turun memancing kerana sudah kenyang.

3.Bonus kerja kerajaan

Tentu ramai yang suka terutama penjawat awam.Kalau tiada maka lebih ramai lagi akan bermuram durja.Hakikat sebenarnya golongan tauke atau peniaga yang mendapat tempias bonus kerja kerajaan.Mereka yang menjual barang atau perkhidmatan dan untung berganda itu adalah bonus kepada mereka pula.Jangan hairan harga barang akan naik untuk menambahkan nilai bonus kepada golongan tersebut.

{sekilas pandang}

Ada banyak lagi.Cerita bajet 2016 akan terus hangat hingga ke hujung tahun.Saya berpendapat bajet 2016 patut difokuskan kepada bajet pendapatan peribadi.

Bajet ini hendaklah bertujuan untuk menjana pendapatan secara pasif dan berterusan.Gunakan segala usaha dan ikhtiar untuk berjaya.

Antara saluran untuk menjana pendapatan hanya dari rumah dan guna handphone ada di KLIK SINI

Tak rugi mencuba dan jangan risau pula untuk memperuntukan sejumlah masa untuk membuat usaha promosi.

Sebab dengan cara ini bajet peribadi anda lebih baik lagi pada masa yang akan datang.

‘’Program Terpantas Jana Income Online >>>http://linksaya.biz/kliksini ‘’

22 thoughts on “Cerita Bajet 2016 Hangat Di Pasaran”

  1. secara peribadi aku x suka BRIM. Lebih baik duit tu pergi buat bayar kurangkan toll. Toll rendah, kos pengangkutan berkurang dan harga barang pun turun. Memberikan lebih banyak jimat kepada rakyat berbanding beri brim

  2. Budget bagi kakitangan kerajaan ialah bonus. Bagi rakyat yang selebihnya ialah subsidi. bagi golongan kaya raya? cukai pendapatan mereka naik lagi. Sehingga ada antara mereka menulis secara terbuka di internet “is it a sin for me for being rich?”. Masing – masing ada untung dan rugi masing masing. Mungkin budget 2017 kita akan lihat kerajaan pula yang akan mengeluarkan zakat bagi pendapatannya.

    • jika pelaburan beralih arah maka rakyat akan menjadi susah kerana peluang pekerjaan semakin mengecil..lebih-lebih lagi kestabilan politik semakin tergugat

  3. Setiap kali bajet, akan ada yang puji dan akan ada yang keji. Puji dan dikatakan menyeluruh. Keji dan dikatakan bajet tidak rasional. Bagi orang bawahan ada yang terasa impaknya dan ada yang tidak terasa apa-apa…

Leave a Comment

CommentLuv badge
%d bloggers like this: