Cara Membuat Blog Yang Menarik

Mungkin dengan cara membuat blog yang menarik akan mencanak trafiknya.Nak tahu teruskan pembacaan.

Sebagai blogger saya harus kreatif dalam setiap masa.Saya perlu memastikan income dari InvolveAsia ada masyuk..

Aamiin.

Secara sedarnya.

Inilah yang saya hadapi sekarang.

Bagaikan satu batu besar diletak atas dada ini tatkala melihat trafik blog menjunam.Perit memang terasa.Namun saya bersabar kerana bulan Ramadan adalah bulan kesabaran.

Oh ya.

Artikel ini dituli dalam bulan yang mulia.

Bulan penuh berkah.

Jom kita lihat situasi sebenarnya.

Kalau setakat 50 peratus tak pe.Ini dah mencecah 70 peratus.Trafik menjunam bukanlah sesuatu baru namun penurunan yang drastik memang merunsingkan bagi blogger.

Dulu saya tidak kisah pun tetapi tidak buat masa  sekaramg.

cara membuat blog yang menarik

sumber : Facebook image

Alang alang dah trafik blog menjunam saya ambil inisiatif.Saya pasang plug in  dan beberapa langkah seperti berikut.

1.Penukaran  domain http ke https

Google kata ada secure.Mana mana la janji blog saya ini boleh berada di halaman utama.Lagipun kebanyakan domain dan blog utama memang mengguna  https.

Status terkini : Proceed

2.Guna AMP template

Dengar khabar lebih laju dan pantas untuk loading pada henfon.Pembaca suka dan Google pun suka. Kelemahanya AMP template nampak simple dan masih dalam peringkat percubaan.Tak pasang pun tak kisah la.

Tapi saya perlu juga.

Status terkini : Pending until further notice.Tak praktikal

3.Guna susuk Style Commenluv

Sebelum ini saya guna CommentLuv.Tetapi ramai yang tak sudi guna.Jadi lebih baik saya tukar sahaja. Adilkan.Lagipun saya nak pembaca dari blogspot,facebook dan wordpress suka memberi komen baru nak meriah.Tak perlu nak pasang pluging dah.

Inilah cara membuat blog yang menarik.

Status terkini : Tak jadi sebab tidak matching dengan theme

Patutla tak ada orang komen sebab sistem masih belum ok.Dah tukar keadaan asal.

Kesimpulan.

Semoga info ini memberi manfaat kepada pembaca yang nak cara membuat blog yang menarik.

Jika ada masa jom lanjutkan pembacaan untuk mengetahui  7 Kerja Sambilan Di Rumah Paling Popular.

 

Sumber rujukan :

1.Panduan Jana Pendapatan Pasif 

2.Cara Tarik Rezeki Melimpah Ruah

3.Panduan Dapat Duit Cepat

4.Cara Tingkatkan Jualan Facebook Gila-gila

5.Produk Tahan Lama Untuk Lelaki

 

(Visited 56 times, 1 visits today)

8 thoughts on “Cara Membuat Blog Yang Menarik

  1. Kata2x motivasi yang sangat bagus Mr Hanafi. Penerangan 3 susuk di atas pun menarik. hihi. commentlurve ramai tak tahu kut rasanya. GV pun baru2x ni fungsi commentlurve tu. huhu. yg https ramai cakap secure. GV setuju. GV pun teringin nak wat blog sesimple simplenya tapi rasa macam banyk info pula tak letak nanti. redah jew la jawapnya. huhu.
    Galaksi Viral recently posted…LAGU BRUNEI YANG SANGAT BESTMy Profile

  2. semoga blog Mr Hanafi terusan success..mcm sy ni jenuh jugak nak naik sejak sy rebrand blog sweetsourleyra.blogspot.my ke umifuzy.blogspot.my ni..pv jatuh dan terkadang rasa menyesal mem’branding’ ni…

Leave a Comment

CommentLuv badge