Orang Kaya Kota Samarahan Sarawak

Orang Kaya Kota Samarahan Sarawak..Biar betul.Ya.Itulah yang mrhanafi nak tulis dalam artikel ini.Apa yang bestnya apabila ada topik orang kaya ialah perasaan mrhanafi untuk menulis lebih seronok dan teruja.

kredit : skyscrapercity.com

Sebenarnya kata kunci orang kaya samarahan adalah punch line blog mrhanafi.Ada sebab dan alasan mrhanafi berbuat demikian.

Alasan pertama

Mrhanafi nak jadi orang kaya. Hidup senang tanpa hutang. Bahagia bersama keluarga.

Kaya itu sendiri adalah nikmat yang kedua terbaik dalam dunia ini selepas nikmat iman.Kaya bukan setakat di dunia tetapi berlanjutan di akhirat.Kaya yang kekal abadi sampai bila bila.

Alasan kedua

Jadi orang kaya lebih mudah untuk membuat kebajikan kepada ibubapa kita.Boleh bawa ibubapa  pergi umrah dan haji.Boleh bawa mereka makan makanan paling sedap dan paling mahal di dunia ini.

Jangan risau.Tiada istilah membazir kerana ibubapa adalah orang yang paling banyak berjasa kepada kita dan paling layak dimuliakan.(Allah SWT dan Nabi Muhammad paling atas)

Dengan jadi orang kaya pasti memberi banyak kelebihan untuk berbakti kepada mereka.

Alasan Ketiga

Jadi orang kaya menjadikan kita insan paling bersyukur.Nak solat berjemaah pun senang terutama solat di masjid masjid sekitar kota Samarahan atau di Unimas  ataupun di Uitm.

Nak bangun solat malam pun senang kerana tidak perlu susah susah nak bekerja keras seperti orang susah.Otak dan fikiran pun tidak berserabut fikirkan hal dunia.

Dah kaya maka keperluan dunia lebih dari mencukupi melalui income seumur hidup.

Masa yang ada boleh gunakan untuk ibadah sebanyak yang mampu.Ingat.Ibadah bukan setakat solat semata-mata.Ibadah orang yang bersyukur adalah mengamalkan cara hidup Islam secara total.

Alasan Keempat

Peluang untuk bersedekah besar besaran. Orang kaya banyak duit.Nak bersedekah RM10K seminggu pun di masjid tak jadi masalah.Nak mencarum takaful RM100K tidak berkira.

Kalau belum kaya sedekah RM1K setiap minggu pun memadai jika pendapatan RM10K sebulan.

Sedekah banyak atau sedikit pahala Allah yang tentukan. Namun sedekah banyak lebih memberi manfaat kepada ramai orang.

Manfaat wang tunai boleh disalurkan ke sekolah rendah dan sekolah menengah sekitar kota Samarahan.Ringan juga beban PIBG.

Alasan kelima

Pembayar zakat harta dan pendapatan yang terbesar.Logiknya zakat itu untuk siapa.Sudah tentu zakat untuk masyarakat secara keseluruhannya.

Besar sungguh manfaat orang kaya.Bahagian orang kaya boleh dikongsikan untuk orang miskin.

Antara harta benda yang ingin dimiliki orang kaya

1.Kereta Ninja King

Saiz kereta ini sangat besar.Kuasanya mengkagumkan.Tidak hairan orang kaya dan termasuk mrhanafi ingin memiliki kereta tersebut.

Kegunaan utama untuk balik kampung dan perjalanan yang jauh.Sebab itu mrhanafi ingin memiliki kereta Ninja King.Bukan kereta mewah namun kereta mahal.Maksud lebih kurang sama.hehehe

 

Penutup

Mengapa mrhanafi memilih Kota Samarahan.Sebab mrhanafi berada di Kota Samarahan Sarawak.Sejujurnya mrhanafi bukan penduduk asal Samarahan tetapi sudah bermastautin di tempat yang cantik,damai dan selesa ini dah lebih 10 tahun.

p/s : Nak berkenalan dengan mrhanafi lebih lanjut boleh lihat profil [O.K.S.]

p/s/s : Nak shopping seperti orang Kaya Samarahan boleh dapatkan barang menarik  dalam talian di [ Jamumall.com ]

 

6 thoughts on “Orang Kaya Kota Samarahan Sarawak

Leave a Comment

CommentLuv badge