Mrhanafi ada Rasa Gementar Buat Panggilan Telefon …Sejujurnya bukan perkara baru.Dulu pernah buat.Pada masa itu buat panggilan telefon ke atas orang yang dikenali sahaja.Sekarang buat panggilan ke atas orang yang baru dikenali dan tidak dikenali langsung.
Kaedah ini dinamakan cold calling.Semua perunding takaful yang dah berjaya pasti pernah buat.Yang belum berjaya pun pernah buat.Tujuan membuat ‘cold calling’ untuk mendapatkan temujanji kepada prospek.
Setakat ini belum pernah mrhanafi menerima panggilan untuk ajak berjumpa.Mungkin akan datang kot.Mana la kita tahu kerana penerimaan orang terhadap takaful dan semakin terbuka.
Mrhanafi masih dalam proses belajar.Kemahiran masih tumpul.Ada satu kali bergegar lutut sebelum mendail nombor prospek.Bila prospek dah angkat telefon dijawab mrhanafi salah nombor.Memang lawak juga jadinya.
Dalam masa yang sama nada suara mrhanafi timbul tenggelam.Butir percakapan mrhanafi tidak jelas biarpun sudah ada skrip ditangan.Ternyata mrhanafi perlu memperbaiki kelemahan ini.
Jauh dalam hati senang lagi kalau membuat promosi Aplikasi Duit ataupun menjadi penulis blog.Tulis sahaja dan rajin untuk mencari bahan penulisan.
[nota mrhanafi]
Tugas sebagai perunding takaful memang banyak.Antaranya seperti buat panggilan kepada prospek.Lagi banyak membuat panggilan maka lagi tajam kemahiran bercakap untuk mendapatkan temujanji.
Perjuangan masih diterus.Selamat membaca semua.
Ala buat aje… nanti bila dah sampai panggilan yang ke-1000 nanti, jadi pro la mrhanafi
sabree hussin recently posted…Durian Perangin Waterfall Langkawi – Apa yang menarik disini?
alamak..panggilan ke 1000
lepas itu memang terer la kot..
in shaa Allah
betul. nak tepon prospek memang boleh gegar jantung. takut kalau salah cakap.hihi… apapun ada orang share bacalah ayat seribu dinar ke atau apa-apa ayat untuk hilangkan gemuruh.semoga berjaya!
belum biasa..dah lama-lama biasa la nanti..hehehe
Nak bercakap dengan orang yang kita tak kenal memang susah..tapi kalau dah selalu buat kita akan lebih lancar dan tak segan ..
yazidane recently posted…Promosi SK II Trial Set Murah (Set Kecantikan Terbaik)
sebab itulah mesti kena buat supaya timbul rasa biasa bersembang dengan orang yang tidak dikenali