Blogger, Panduan

Artikel menarik dan bermanfaat, ini tip paling sempoi atasi rasa malas menulis

Artikel menarik memang dambaan pembaca.Sejujurnya admin  suka tip ini.Namun boleh juga dicuba sekiranya ada perasaan malas sedang anda alami.Sebab hati manusia ini berbolak balik.Ada masa ok.Ada masa masnya tak ok.

Malas la tu.

Bila malas bagaimana hendak menulis artikel menarik.

Betul kan?

Caranya mudah sahaja.Tulis apa yang patut.Tidak perlu fikir sangat kata kunci.Yang penting tulis sahaja sebagaimana kita menulis di wall Facebook.

Tulis dan terus menulis.Teruskan menulis sehingga siap satu artikel yang panjangnya lebih 300 patah perkataan.Jika lebih panjang lagi baik.

Admin suka menulis.Kadang-kadang tidak juga suka menulis.Cuma tahap memaksa menulis itu menjadi admin jadi terlatih untuk terus menulis sama ada dalam keadaan suka atau tidak.Pada akhirnya akan siaplah satu aetikel.

Best atau tidak best belakang kira la.

Motif penulisan cara begini untuk dapatkan mood menulis.

Ada atau tidak pembaca tidak pasti.Mereka suka atau tidak pun tak pasti.Mungkin ada pembaca yang malas membaca akan baca artikel tersebut.

Taipkan sedikit beberapa ayat untuk melawan perasaan malas.Lama  kelamaan akan timbul perasaan rajin.

Bila perasaan rajin datang semula boleh edit balik dan terus menulis.

Itu sahaja tipnya.

Selamat mencuba.

22 Comments

  1. Idea ada cua nak tulis tu terasa berat.

    Keduanya, dulu rajin sebab ada PC (desktop).

    Sekarang ni guna mini laptop, keyboard dia pulak rosak dan tukar guna external pula rosak. Bila taip keluar hurufffffff macam ini.

    Harap pada smarphone je tulis blog. Di smartphone pula selalu typo.

    Harap-harap mood tulis blog tak hilang terus.
    Kamil Salleh recently posted…Myrezki Global Labur RM30 Dapat RM19KMy Profile

    1. harap tuan bersabar…

      kalau ada rezeki lebih..

      in shaa Allah.

      Beli lah gajet PC atau laptop..

      sebab kalau tuan tidak menulis lagi…kehilangan besar blogger yang mempunyai penulisan hebat hehehe

  2. Banyak sebenarnya yabg boleh kita tulis.dalam kehidupan seharian kita ni banyak benda berlaku yang boleh kita tulis.nak atau taknak je.saya tak kisah orang kata blog syok sensiri.sebab blog saya memang menceritakan kisah harian saya,bukan bergantung kepada produk review semata-mata..kalau rajin boleh kaitkan jugak aktiviti kita dengan tips…heheh..

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge
%d bloggers like this: