7 kehebatan cakra diri yang mengkagumkan

Saya dan anda semua mempunyai cakra tersendiri. Ada bahagian masing-masing. Ada keunikan dan perbezaan yang wujud untuk pelbagaikan fungsi kita sebagai khalifah di muka bumi ini.

Itulah konsep asas kejadian manusia. Antara kehebatan  yang Allah kurniakan kepada kita semua ialah CAKRA.

Ikuti penjelasan dari perkongsian Tuan Afnan Rosli berhubung cakra. Perlu saya ingatkan ilmu ini berdasarkan ajaran bukan Islam.

Boleh dibaca untuk pengetahuan dan bukan amalan. Ia sebagai langkah berjaga-jaga untuk elak terpesong akidah.

CAKRA

Kredit :FB Afnan Rosli

7 CHAKRA DALAM DIRI DAN CARA MEMBUKA KEKUATANNYA!!

1. Dalam setiap dari kita, Allah bagi satu kuasa yang di Panggil Chakras. Chakra ni ialah Center Of Energy dalam badan kita. Percaya atau tidak, benda ni sudah Scientifically Proven.

2. Energy dalam diri kita ada beberapa jenis, yang terzahir seperti Jasad kita, Organ kita. Itu tenaga-tenaga yang terzahir, yang tak nampak pula, seperti, Aura, Chakra dan Roh kita. Itu semua wujud pada kita, cuma kita yang tak nampak.

3. Bila kita terlalu terikat dengan Fizikal, dan kita tak Aware tentang Spiritual kita, itu yang hidup kita jadi sangat limited. Sebab Fizikal kita ada limitations, manakala Spiritual kita tiada. Bila mula Faham baru life mula Expands to a new boundaries. The possibility become endless.

4. INI 7 CHAKRA DALAM DIRI KITA:

⚜ 1. CROWN CHAKRA:

– Crown Chakra terletak di atas kepala kita. Crown Chakra Deals dengan #Spirituality kita. Dia di Block oleh EGO ATTACHMENT.

-Cara buka Crown Cakra ialah dengan Tawakkal, dan Banyak ingat Allah. Crown Cakra akan terbuka bila kita sudah No Fear. Dah tak ada rasa Takut, takut hanya pada Allah.

⚜ 2. THIRD EYE CHAKRA:

– Third eye ni terletak di tengah-tengah antara mata kita. Dia Deals dengan Insights kita. Sebab tu, orang yang dapat buka Third eyes, kadang-kadang dia dah boleh nampak Future, dia dah boleh predict apa nak jadi, dan dia boleb nampak benda yang orang biasa tak nampak.

– Third eye ni di Block oleh Illusion.

– Cara buka third eye, ialah dengan kita Sharpen Vision kita. Latih diri untuk banyak lihat diri kita kedepan. Banyak Vision diri kita in future. Banyak visualise Vision board kita tu.

⚜3. THROAT CHAKRA:

– Ini terletak di leher kita, dekat peti suara tu. Throat Chakra ni deals dengan Truth.

-Ia di block oleh Lies atau penipuan. Kata2, kesat dan negative akan block Throat Chakra.

– Cara buka nya, hanya ucap perkara yang kita mahu sahaja. Speak truth all the time. Speak your heart.

⚜4. HEART CHAKRA:

– Deals with Love. Berkait dengan kasih sayang, rasa tenang dan sebagainya.

– Heart Chakra di block oleh Grief atau rasa dendam, marah, dengki dan sebagainya.

– Cara membuka heart Chakra ialah dengan sentiasa Alert Pernafasan kita. Sentiasa become Aware nafas yang kita sedut dan hembus. Breathing is life, itu benda pertama kita buat bila tiba di dunia, dan itu benda terakhir kita buat sebelum tinggal kan dunia ni.

⚜5. SOLAR PLEXUS CHAKRA:

-Ini mungkin yang paling Famous dan kita semua pernah dengar kan? Chakra ini deals dengan Willpower kita. Azam kita, kecekalan kita. So, kalau kita ni kurang cekal, cepat mengalah. Betulkan di sini.

– Dia di block oleh Shame. Perasaan malu, Rendah diri dan sebagainya.

– Cara buka nya ialah dengan Movements, kena banyak buat Fizikal movements, dan kena banyak Play. Buat Aktiviti yang buat kita Happy. Change your move, change your mood.

⚜6. SACRAL CHAKRA:

– Ini terletak di pusat kita. Dia deals dengan Pleasure. Dan di block oleh Guilt. Perasaan bersalah.

– Cara buka nya ialah dengan banyak makan Raw Food. Sayur sayuran, Buah Buahan dan sebagainya.

⚜7. ROOT CHAKRA:

– Root Chakra terletak di bawah pusat kita. Dekat Ari-Ari. Dia deals with Survival kita. Dan di Block oleh FEAR.

– Cara membukanya ialah dengan banyak take Responsibility, Banyak memberi, dan banyak khidmat. Leader-Leader biasanya, Root Chakra dia kuat.

5. So, ni lah sedikit pengenalan Tentang Chakra dalam diri kita dan cara membuka nya. Saya tulis ni a very brief insight. Sebab untuk setiap point tu perlu Explaination yang sangat-sangat panjang untuk kita betul-betul faham.

Ada masa nanti kita discuss lagi topic Chakra ni.

Saya rasa penting untuk perkenalkan sebab bila kita dan boleh Alignkan Chakra kita, Life totally Changed!

Anda kena Experiences sendiri baru faham.

Dapat sesuatu? 😇

-Afnan Rosli-
Exclusive Calligraphy Artist

Penutup

WAJIB BACA :   Bagaimana kita mencari titik perubahan

Ilmu cakra ada dalam pelbagai buku dan carian internet. Bagaimanapun kita wajar bersyukur kerana Tuan Afnan Rosli telah kupas dan dedahkan dengan bahasa yang mudah.

Saya kongsikan dalam blog ini supaya mudah saya dan juga pembaca mengenali potensi diri.  Mudah-mudahan kita semua lebih berjaya, bahagia dan gembira menikmati hidup yang terlalu singkat ini.

Jumpa lagi dalam perkongsian yang lain pula atau lanjut bacaan untuk artikel kata motivasi untuk diri sendiri.

  • Kemas kini 10/8/2022

Comments 14

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge