Halia hitam keluaran volten international

Halia hitam sekarang ini jadi sebutan ramai. Tidak kira muda atau tua. Nama halia hitam jadi perbualan yang mengasyikkan.

Pergi sahaja ke laman Volten Power, memang akan terjumpa informasi dan maklumat mengenai tumbuhan tersebut atau khasiat halia hitam.

“Hasil kajian yang dilakukan Institut Penyelidikan dan Kemajuan Pertanian Malaysia (MARDI) mendapati tumbuhan ini mengandungi antioksida yang tinggi, meningkatkan tenaga manusia dan dikatakan sesuai untuk kosmetik serta bahan rawatan penyakit jantung,” menurut Othman Saidon seperti dilaporkan Harian Metro 

Black ginger menjadi sebutan ramai bukan sahaja di Malaysia, sebaliknya di Indonesia, Brunei dan Kemboja. Dulu pernah dikenali sebagai kunyit hitam.

Hakikatnya halia hitam vs kunyit hitam memang ada beza.

halia hitam

Lain-lain tempat  dikenali dengan nama yang lain-lain.

Biasa la tu kan.

Bahasa Inggeris disebut black ginger atau dalam bahasa Melayu sebagai halia hitam.

Nama saintifiknya ialah Kaempferia Parviflora merupakan tumbuhan herba dari kumpulan keluarga Zingiberaceae.

Tumbuhan ini kaya dengan bahan aktif 5,7 -dimetoksiflavon yang membantu menghasilkan asid amino, selenium dan antioksidan seperti tanim, antosianon serta bioflavonoid.

Bahan aktif tersebut hanya terdapat dalam halia hitam dan sekiranya ada sekalipun pada tumbuhan lain, jumlahnya sangat kecil.

Halia hitam

halia hitam

Berikut ini adalah khasiat yang diburu oleh pengemarnya:

WAJIB BACA :   Bagaimana dapatkan modem modified unlimited terbaik ?

1. Bersifat Anti Radang/Inflamatori

Berfungsi mengurangkan kesakitan akibat keradangan dengan mematikan enzim, siklooksigenase (COX) yang diperlukan dalam tindak balas keradangan tubuh.

2. Meningkatkan tenaga badan

Polimektoksiflavon yang terdapat dalam halia ini meningkatkan penjanaan tenaga dalam sel dengan cara mengaktifkan protein kinase (AMPK) dalam myoblast atau anak tisu otot.

halia hitam

3. Meningkatkan tenaga dalaman

Satu kajian oleh Dr Richard A.Stein, yang diterbitkan dalam Journal of Integrated Medicine pada 2018 mendapati ekstrak halia hitam berupaya meningkatkan ereksi alat sulit lelaki dan kesihatan seksual yang mantap.

Ia mengandungi sejumlah besar perencat PDE5, yang bertindak sama fungsi seperti Viagra.

Manfaat besarnya adalah keupayaan untuk meningkatkan prestasi seksual dengan meningkatkan aliran darah ke testis dan merangsang fungsi dopaminergik dalam hipotalamus.

4. Anti kanser

Satu kajian yang dibuat oleh Universiti Chiang Mai, Thailand, mendapati ektrak tumbuhan ini mempunyai kesan anti kanser yang kuat terhadap sel-sel serviks atau bahasa nudanya halia hitam untuk kanser.

Manakala kajian ke atas kanser ovari melaporkan bahawa ianya mampu merencatkan pertumbuhan sel-sel kanser, sebelum menular ke bahagian lain dan akhirnya boleh mematikan sel berkenaan.

WAJIB BACA :   Netizen Kecam Kerja Blogger Sebagai Old Timer?

5. Mengendurkan saluran darah

Kajian juga mendapati halia hitam tinggi bahan aktif nitrik oksida yang berfungsi sebagai vasidolatasi yang berperanan melonggarkan otot dalam saluran darah.

Lebih banyak oksigen dapat dibekalkan kepada organ-organ lain seluruh tubuh.

6. Kecerdasan otak

Kajian ke atas halia hitam mendapati ianya mampu mencegah otak daripada gangguan lemah ingatan.

Sifatnya yang tinggi antioksidan membantu melindungi sel otak daripada kerosakan oksidatif radikal bebas

7. Membuang lemak di bahagian perut

Satu kajian mendapati halia hitam adalah anti obesiti, ianya boleh menurunkan berat badan dan pengumpulan lemak.

Sebatian polymethoxyflavone yang ada dalam halia hitam boleh mengurangkan lemak viseral yang membalut organ dalam perut.

8. Anti gastrik ulser

Halia hitam kaya dengan kandungan kalium, fosforus dan kalsium tenaga selain protein, karbohidrat, gentian, vitamin C dan niasin.

Bahan – bahan ini sangat diperlukan sebagai ubat gastrik angin oleh tubuh badan bagi menyahkan radikal bebas atau toxid serta meneutralkan asid dalam perut.

9. Anti Microbial, anti jerawat

Jerawat disebabkan oleh bakteria Propionibacterium acnes dan Staphylococcus aureus. Jerawat menyebabkan keradangan, meningkatkan penghasilan sebum dan pertumbuhan berlebihan kelenjar sebum.

Kaempferia Parviflora berfungsi mencegah tumbesaran bakteria Propionibacterium acnes dan Staphylococcus aureus, merencatkan tindakbalas keradangan dan pembentukan lemak di sel-sel sebum.

WAJIB BACA :   Gelombang Alam Remaja Kali Kedua

10. Agen mood bahagia semulajadi

Menurut kajian saintis, halia hitam berupaya meningkatkan tahap dopamin yang boleh membangkitkan mood yang baik.

Peningkatan tahap dopamin memberikan rasa bahagia dan gembira. Ini sangat bagus untuk membantu melawan penyakit kemurungan dan mengurangkan serangan rasa bimbang.

Kaempferia Parviflora juga boleh membantu tidur malam yang lebih baik. Oleh itu, halia hitam boleh menjadi alternatif semula jadi untuk ubat-ubatan untuk orang yang mengalami masalah psikologi dan mood yang berbeza. (Rujukan : Am. J. Agri. & Bio. Sains, 2 (2): 94-98, 2007 )

Begitulah antara sebab dan alasan mengapa halia hitam menjadi buruan, rebutan dan sebutan ramai yang menjadi ianya bahan terbaik dunia.

Sebab itulah Volten International menjadikan bahan ajaib dan terbaik ini sebagai asas produknya.

halia hitam

Lihat alasan kukuh seperti berikut:

  • Ekstrak halia hitam yang 100 peratus dengan kandungan nisbah 10kg menjadi 1kg.
  • Tiada bahan-bahan lain seperti dadah,racun atau apa-apa bahan perangsang, iannya telah disahkan oleh pusat racun negara USM
  • Mendapat kelulusan daripada KKM bernombor ( MAL20086115TC )
  • Kajian telah mendapat kerjasama UniKL BMI, Hospital Ampang untuk penghasilan journal
  • Harga terjangkau oleh semua pengguna sekitar RM110 sebotol untuk 50 kapsul, lebih jimat jika dibeli secara pakej.

Kesimpulan

Halia hitam adalah anugerah Allah kepada kesejahteraan manusia. Amat wajar diambil oleh semua orang tanpa ragu dan was-was.

Sayangilah kesihatan anda dengan menjadi pengamal tumbuhan hebat ini.

Sebaik-baiknya dapatkan halia hitam dengan jenama VR4 untuk hasil terbaik, unggul dan berbaloi dengan wang anda.

Talian Whatsapp mesra pertanyaan kini dibuka : https://bit.ly/3kvFTce

*kemaskini 23/3/22

Comments 10

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge