Kisah Cinta Yang Menyentuh Hati Wanita

Kisah cinta yang menyentuh hati wanita bukan kisah benar.Ianya satu kisah yang direka khas untuk memberi pedoman agar kata-kata menyentuh hati wanita.Kaum wanita atau perempuan merupakan golongan yang bijak.Hati mereka menjurus kepada hidup bahagia,cinta dan kasih sayang.

 Hati Wanita

Ali dan Aminah merupakan pasangan muda yang baharu menjalin cinta.Tidak lama selepas itu mereka mendirikan rumahtangga kerana tidak mahu bercinta lama-lama.

Bahaya kerana lelaki sekarang selalu bermain kata puitis.Kebiasaannya itulah cara menggoda wanita atau cara memikat hati perempuan.

Pekerjaan Ali ialah  jurutera program komputer di syarikat antarabangsa.Pendapatannya sangat lumayan mencecah 5 angka sebulan.Aminah pula lulusan universiti tetapi memilih untuk bekerja secara online.Produknya laku keras jualan di alam maya.

Ketika menyambut ulangtahun perkahwinan yang kedua mereka, Ali membuat kejutan.Kalau ada orang sakit jantung boleh  masuk hospital gayanya.Ali memberi hadiah misteri.Bukan misteri nusantara.

WAJIB BACA :   Kisah Benar Lelaki Terdesak Bayar Zakat Fitrah

Hadiah Ali untuk perkahwinan mereka sangat istimewa,Hadiah terbaik sebagai lambang cinta mereka.Hadiah ini bukan kereta sport Fair Lady.

Bukan juga rumah banglo tiga tingkat yang ada kolam.Hadiah itu jauh lebih bermakna dari segala material yang gah di dunia ini.

Aminah sangat bersyukur.Kata-kata bersyukur seperti Alhamdulilah tidak lekang dari mulut.Begitulah kehidupan Aminah sejak sekian lama.Boleh dikatakan zikir tersebut bagaikan lagu wanita terbahagia.

Hari berganti hari.

Minggu berganti minggu.

Seterusnya bulan dan tahun sentiasa berganti.

Pada suatu hari dengan takdir Allah,Ali telah ditimpa musibah.Kereta Toyota Camry Hibrid yang dipandukanya ketika pulang bekerja merempuh lori apek yang membawa kurungan ayam hidup.

Kejadian begitu ngeri.

Kelam kabut dengan jeritan ayam yang terkejut.

Ayam-ayam dari lori apek terbang dan banyak juga mati digilis kereta yang lalu lalang.

Jalanraya penuh berlumuran darah dan bulu-bulu yang berterbangan.

WAJIB BACA :   Amalan Pembuka Pintu Rezeki Dan Kekayaan

Alamak mana pulak kisah Ali nie.

Ya.Ali juga tercedera parah.Kereta Toyota Camry Hibrid  remuk menyebabkan badan Ali tersempit.Akibatnya Ali telah disahkan lumpuh seluruh badan.Cuma  mata dan telinga Ali sahaja dapat digerak sebagai bahasa komunikasi dengan isterinya.

Hati seorang wanita mana yang tidak tersentuh dengan musibah tersebut.Ketika itu baharulah Aminah teringat hadiah perkahwinan yang tersusun rapi dalam sampul surat belum lagi berbuka.

Lantas Aminah membuka dan mendapati  polisi takaful Ali bernilai lebih RM3  juta.Maaf kerana tidak boleh mendedahkan secara terperinci.hehehe

Sekali lagi Aminah sujud syukur kerana hadiah tersebut jauh bernilai dari kereta,rumah atau emas.Dengan wang tuntutan takaful tersebut dapatlah Aminah menyara hidup mereka sekeluarga.

Selepas kejadian tersebut  Aminah tidak lagi bekerja seperti biasa.Sebalik fokus untuk menjaga suaminya yang sudah lumpuh seluruh badan.

Aminah selalu membisikkan ‘demi cinta, aku  tetap cekal dan tabah untuk menjalani kehidupan begini’.

WAJIB BACA :   Kisah penuh simbolik Mira dan Filzah

Inilah takdir dan bukti cinta tanpa balasan yang pasti menyentuh hati wanita.

Penutup

Cerita yang saya kongsikan ini adalah nukilan asli.Tidak diceduk dari mana-mana sumber walaupun rekaan semata-mata.

Pengajaran yang ingin saya kongsikan dalam kisah cinta Ali dan Aminah ini ialah jadikan takaful sebagai Income Replacement.

Kita tidak tahu bila dan bagaimana musibah akan berlaku.

Namun jauh sekali kita mengharapkan musibah berlaku.Kemungkinan berlaku dengan tidak berlaku musibah adalah 50/50.

Kita hanya mampu bersedia sama ada kita kekal selamat atau sebaliknya.Ada sesiapa yang boleh bagi jaminan.Sudah tentu tidak ada.Beringat sebelum kena.Janganlah sudah terhantuk baharulah terngadah.

Saya masih berpegang kata Orang Kaya Samarahan supaya teruskan usaha untuk mendidik orang ramai tentang kepentingan takaful demi rasa cinta kita kepada orang tersayang.

Comments 10

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge