Jurus Sakti Dalam Penulisan Copywriting

Penulisan copywriting semakin mendapat perhatian.Ramai yang ingin tahu termasuk saya.Keperluan copywriting sangat signifikan kepada usahawan online dalam pemasaran di media sosial.

penulisan copywriting

Pengakuan minta maaf.

Tajuk artikel ini berbentuk gimik.Jadi jangan terlalu obses untuk mengetahui maksud jurus sakti yang saya gunakan.

Saya mengakui penulisan ini terlebih kuah dari isi atau dalam erti kata yang lain.

“Tajuk gempak tetapi isinya –>tarak”

Sebelum ini saya ada menulis satu artikel propaganda tentang copywriting.Saya buat ayat pancing untuk test market.Alhamdulillah ada respon dan saya tunaikan janji saya untuk pembaca.

Namun saya tidak dapat menulis artikel copywriting yang memukau kerana respon yang saya terima belum lagi luarbiasa.

Boleh baca >>Rahsia Menulis Copywriting Yang Memukau

Sekarang saya dan pembaca dalam situasi ‘Fair and Square’.

Pembaca menang dan saya pun menang.Ada tak yang belum puas hati boleh bincang tepi la ya.

Baiklah kita sambung kepada intipati penulisan konten ini iaitu jurus sakti yang diperlukan dalam penulisan copywriting.

Ada 5 jurus sakti yang wajib dipelajari.Jika tertinggal salah satu daripadanya kurang sempurna.Namun masih boleh diterima.

Persoalannya.

Saya nak tulis semua atau bersambung..

Tengah fikir.

Ya. Dah dapat jawapan.

Saya tulis bersambung dan bersiri sahaja la.

Saya tulis ringkas sahaja.Bukan dalam artikel ini.Saya nak tulis dalam artikel yang satu lagi.

Rupa-rupanya artikel ini cuma mukadimah  atau ‘headline’

“Engkau nie mrhanafi banyak dalih la?”

Saya nak bagi teaser sahaja..hehehe

Objektifnya untuk cipta perhatian.Dah dapat perhatian baru la nak tulis konten yang selengkapnya.

Sebab saya dah abaikan SEO dan undang-undangnya..

So.

Nantikan kemunculan konten yang sebenarnya.

Bersambung…..

Berikut adalah sebab mengapa pembaca digalakan membaca konten penulisan copywriting itu nanti.

1.Percuma

Saya bagi percuma 100 peratus.Tak perlu bayar apa-apa kecuali data internet pembaca sendiri.

2.Santai

Saya tulis dengan bahasa orang tak sekolah tinggi macam saya sendiri.Makcik atau pakcik boleh faham.Jangan risau.

3.Praktikal

Saya tulis apa yang saya buat.Saya buat dulu dan kongsikan kemudian.Justeru tidak timbul cakap tidak serupa bikin.

4.Ikhlas

Yang ini tak perlu cakap pun.Kalau cakap tak ikhlas namanya.Jadi tak nak cakap banyak.

5.Interaktif

Saya boleh dihubungi secara peribadi.In shaa Allah kalau dapat jawab saya bagi jawapan.Kalau tak dapat jawab maka saya kembalikan soalan tersebut.

Setakat ini ok tak?

Timbul dilema la pulak.

Bagaimana nak tahu perkembangan blog saya ini.Pembaca boleh pilih antara satu.Dua-dua pun boleh atau tak pilih langsung pun tiada masalah.

1.Like Fanpage Facebook>>>storyteller

2.Join Group Whatsapp >>>pembaca blog 

Harap maaf…

Saya nak melencong atau lari dari topik.

Ini berkaitan blog.

Sungguhpun begitu saya ada indikator untuk kemaskini konten blog.

Dulu….setiap hari saya buat.

Sekarang….bergantung kepada indikator pageview konten terbaharu.

Jika  konten ini dah cecah 100 pageview baru la saya akan terbitkan yang terbaharu.Jika belum saya peramkan dahulu.

Nak tolong saya, senang sahaja.

Kongsikan artikel ini di Facebook atau Group whatsapp.Itupun kalau sudi.Tak nak la paksa atau desak semacam.

Selain itu..

Konten ini mesti ada orang komen paling kurang 2 orang.Tak de orang komen saya akan hold dahulu.Tunggu kouta dipenuhi barulah saya akan terbitkan artikel terbaharu.

“Leceh la kalau begini.”

Sejujurnya memang leceh.Namun saya tak nak syok sendiri.Tulis konten banyak-banyak tetapi tak seorangpun yang sudi baca dan sudi komen.

Pembaca tak salah.Yang salah saya kerana menghasilkan konten yang kurang berkualiti.

Tahu tak saya dapat banyak input dan feedback melalui >> Kes studi: Konten Blog Berkualiti

Terima kasih kepada mereka yang memberi idea dan sumbang saran untuk saya.

Eh..eh..eh..

Dah habis.Maafkan saya.

Sekian.Jumpa lagi.

-mrhanafi-

 

(Visited 174 times, 1 visits today)

38 thoughts on “Jurus Sakti Dalam Penulisan Copywriting”

  1. Setiap penulis yang terlibat dalam bidang penulisan atau copywriting pasti akan develop formula-formula copywriting tersendiri.

    Konsep asas copywriting tu adalah seperti AIDA, PAS dan sebagainya.

    Namun, bila dah sekian lama gunakan teknik2 ni, pasti akan terjumpa formula sendiri.

    Bila dah jumpa formula, langkah seterusnya kita test la formula tu.

    Pilih satu produk dan gunakan formula yang kita jumpa tu untuk tulis pasal produk tu.

    Lihat hasilnya. Ada jualan atau tidak? Berapa banyak terjual dan sebagainya.

    Umumnya, skil copywriting diperlukan untuk jual sesuatu.

    Jika bukan jual barang sekalipun, skil itu tetap diperlukan untuk menggalakkan buku atau artikel yang ditulis dibaca oleh golongan sasaran.

    Ha3 sekian dulu.. dah macam satu blogpost pulak komen aku ni
    sabree hussin recently posted…Rose Face Serum Zeeta – Rahsia bagaimana menghilangkan jeragat dan parut jerawat sepantas 14 hariMy Profile

    1. email adalah marketing yang menggunakan follow up..

      artikel blog yang power ialah orang terus beli walaupun baca baru pertama kali..tetapi rare situation

    1. alamak..

      malunya kalau saya digelar sifu…

      masa sekolah dulu saya kaki loyar buruk..

      kalau sifu loyar buruk mungkin cun kot hehehe

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge