Banyak Duit Adalah Lambang Kebebasan

Tidak dinafikan banyak duit adalah lambang kebebasan hidup seseorang.Demi duit ada yang terikat dengan keadaan terdesak seperti bekerja makan gaji dalam keadaan terpaksa atau menjalankan perniagaan yang meredah hukum syariah.Kalau boleh minta dijauhkan keadaan sedemikian rupa.

Hampir semua daripada kita berkerja untuk mendapatkan imbuhan banyak duit.Tak kira bekerja makan gaji,bekerja sendiri atau berniaga.Tujuannya hampir sama.Pelaksanaannya sahaja yang berbeza.

Cuma penghasilan ada yang tidak cukup-cukup.Ada juga yang cukup makan dan tak kurang juga ada yang dapat lebih dari cukup.

banyak duit

Kredit : Group Whatsapp

Untuk tujuan tersebut,saya nak ceritakan sedikit bagaimana pengaruh duit itu membawa kepada lambang kebebasan seseorang.Tidaklah bermaksud kebebasan itu untuk berada diluar batasan norma budaya dan hukum hakam agama.

Jom kita layan cerita Abdul Rahman dan Siti Rugayah..

Abdul Rahman sudah berkahwin lima tahun yang lepas.Dia bekerja sebagai pengurus restoren segera yang terkemuka di bandar Baru Buka.Isterinya pula seorang juruwang dan bekerja di tempat yang sama.

Mereka berdua belum mempunyai anak.Bukan merancang tetapi belum ada rezeki.Namun Abdul Rahman faham dan isterinya Siti Rugayah memahami situasi tersebut.Mereka redha atas ketentuan Ilahi.

Sungguhpun begitu mereka berdua masih berusaha untuk dapatkan cahaya mata dan berikhtiar untuk mendapat banyak duit.

Suatu hari Abdul Rahman terbaca satu artikel Untuk Kaya Apa Perlu Buat dalam satu blog yang popular.Semangatnya berkobar-kobar untuk mengamalkan apa yang ditulis dalam blog tersebut.

Tanpa berlengah,Abdul Rahman memaklumkan hasratnya untuk kahwin baru mencuba  Program FI$H.

FI$H

Sayang nak hidup senangkan,tak perlu bekerja siang malam dan duduk rumah sambil layan Facebook”.Abdul Rahman memancing minat isterinya.

“Mestilah sayang nak tapi kalau hidup begini pun sayang bersyukur juga.Dapat bersama abang dirumah.Yang penting kita sihat dan bahagia.” Ujar Siti Rugayah dengan senyuman penuh bermakna.

Beruntung Abdul Rahman dapat isteri yang cukup memahami dan cantik paras rupa serta baik budi pekerti.Siti Rugayah bagaikan bidadari syurga yang turun ke bumi untuk menemani hidupnya.

“Abang nak belajar buat duit pasif secara online dengan sifu Zamri Nanyan.Beliau pakar internet yang walk on the talk dan telah terbukti menjana pendapatan pasif sejak tahun 2009 lagi.” Panjang lebar penerangan Abdul Rahman kepada Siti Rugayah.

Muka Siti Rugayah berseri-seri dan berbunga-bunga kerana dia yakin suaminya memang mempunyai tabiat sungguh-sungguh untuk melakukan sesuatu perkara.

“Syukur Alhamdulillah kerana Abang dah jumpa Program FI$H iaitu lubuk duit yang tak putus-putus,jangan lupa untuk ucapkan terima kasih kepada blogger mrhanafi.”Siti Rugayah bercerita penuh teruja.

Abdul Rahman pula yang ternganga seketika.Mana taknya isteri pula dah tahu Program FI$H dan kenal pulak dengan blogger mrhanafi.Jauh dalam hati Abdul Rahman bersyukur dan berterima kasih kepada usaha yang dilakukan oleh blogger kesukaan ramai,mrhanafi.

Tiga bulan kemudian…

Siti Rugayah berhenti kerja sebagai juruwang di restoren segera namun tetap meneruskan tugasnya untuk mengira duit hasil dari Program FI$H.

Tidak lama selepas selepas itu, Abdul Rahman berhenti kerja makan gaji.Kini memfokuskan aktiviti menjana duit melalui Program FI$H.

Mereka berdua kini bebas untuk menikmati hidup yang amat bermakna.Mereka diberi kebebasan untuk bekerja sendiri dan memperolehi pendapatan pasif setiap bulan tanpa gagal.

Kebebasan tersebut adalah harga yang mereka bayar sewaktu mula-mula mengambil keputusan untuk menyertai Program FI$H.

Biarpun bermula tanpa ilmu dan pengalaman namun dengan tunjuk ajar dan bimbingan Sifu Zamri Nanyan telah memastikan Abdul Rahman dengan isterinya berjaya menikmati hasil pendapatan pasif.

Untuk memastikan kisah ini menjadi realiti kepada anda jomlah tempah tempat dalam Program FI$H hari ini juga.

arrow

Artikel berkaitan

28 thoughts on “Banyak Duit Adalah Lambang Kebebasan

 1. Teknik penceritaan Mr Hanafi memang sedap di baca. Nampak dah FISH ni banyak kali tapi sebab sedang usahakan sesuatu tak boleh nak dig dengan lebih dalam.

  1. tak semua benda yang kita boleh buat…

   terima kaish atas feedback..

   in shaa Allah akan terus diperbaiki sehingga ayat penulisan saya menjadi sperti novel..hehehe

 2. duit..
  amat subjektif jika dimiliki secara banyak mahupun sedikit
  banyak.. mampukah kita menguruskannya?
  sedikit.. cukupkah untuk menampung keperluan seharian.
  dengan ada duit yang ada, kena bijak mengatur perbelanjaan. Simpan duit ke dalam instrumen simpanan dan pelaburan yang baik untuk jangka masa panjang.

  1. senang cerita la kawan..

   ada duit yang banyak uruskan dalam pelbagai instrument kewangan seperti takaful,pelaburan emas atau pelaburan amanah

 3. Terfikir juga nak jana income mcm ni..FISH ni memang program yang memang membantu tambah pendapatan

 4. perasaan bebas merdeka memang perlu mendapat dukungan finansial yang mencukupi agar kebebasan tersebut menjadi semakin membumi, maka banyak uang sangat betul kalau disebut sebagai lambang kebebasan

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge