Mengapa Bahagia Sehari Derita Sebulan

Mengapa Bahagia Sehari Derita Sebulan…Salam dan selamat sejahtera.Mungkin ada yang tertanya-tanya.Apa ke benda nie.Buat makluman dan pengetahuan semua jom baca habis.Dah habis baca baru akan tahu apa yang akan saya sampaikan ini.

Bahagia sehari bukan menjadi raja sehari tau!Orang nak bahagia buat selama-lama yang pasti kemuncak di syurga.Orang bahagia pasti membahagiakan orang lain.

bahagia sehari derita sebulan

Malah semua orang juga tak nak menderita walaupun sebulan kerana derita bukan pilihan yang bagus.Kita berhak memilih perkara yang terbaik untuk mendapat bahagia.

Entri kali ini bersangkut paut dengan pengurusan kewangan.Ada kaitan dengan rezeki dan kehidupan.Soal wang dan soal pendapatan.Lebih cenderung kepada mereka berpendapatan bawah paras kemiskinan.

Berada pada bawah paras kemiskinan memang perit.Lebih-lebih lagi untuk mereka yang tinggal di bandar,Tak kita bandar metropolitan atau bandar kecil.

Orang dalam golongan ini akan bahagia sehari setelah mendapat gaji dari kerjaya mereka.Tak banyak.Memang tak cukup untuk menampung kos hidup yang sentiasa naik dan naik setiap tahun.

Selepas hari gaji mereka rasa derita kerana membayar pelbagai bil-bil utilitis,pinjaman rumah.kereta,pendididkan dan belanja dapur.Belum masuk kad kredit atau sebagainya.

Membayar kos kehidupan untuk kelangsungan hidup tak sama rasa dengan membayar kos menikmati kehidupan yang bahagia.

Mereka mesti membuat pilihan untuk mencari pendapatan lebih.Carilah dimana-mana bersandarkan kecenderungan masing-masing.Tentu beruntung kalau ada dikalangan anda yang boleh menjadi penterjemah bebas.Lumayan income mereka ho..ho..

Kehidupan yang bahagia ialah kehidupan serba mencukupi.Semua keperluan asas dapat disediakan dengan sempurna.Malah boleh memenuhi kehendak yang muhasabah.

Siapakan golongan bahagia ini kalau bukan mereka yang berjaya mempelajari Formula Terbaik Untuk Bebas Hutang

Jadi tidak keterlaluan untuk saya mengingati untuk diri sendiri supaya bekerja secara bijak setiap masa.

Saya nak bahagia bukan setakat sehari malah selama-lamanya di dunia akhirat.Untuk tujuan itu perlu ada turning point yang strategik.Paling afdal sempena Maal Hijrah yang akan jatuh pada 1 Muharram ini.

{sekilas pandang}

Bahagia sehari derita sebulan cumalah satu persepsi minda.Proses mengubah persepsi ini berterusan jika rajin mencari ilmu.

Dah dapat ilmu maka amalkan sebaik mungkin.Lubuk mendapat ilmu ada pelbagai sumber.Antara yang perlu diberi perhatian  ialah blog ini

Apa lagi.Jomlah berusaha untuk bahagia dan bukannya kekal derita,Ya tak?

(Visited 13 times, 1 visits today)

18 thoughts on “Mengapa Bahagia Sehari Derita Sebulan

  1. Kita sebenarnya ditekan oleh mcm-mcm keadaan.
    Apa yang kita boleh buat setakat ini ialah cuba untuk sesuaikan diri dan juga terus usaha mencari sumber lain untuk menampung kekurangan yang wujud.
    Tapi, buat sementara akan rasa derita dulu la kan…lepas tu Insyaa Allah akan rasa nikmatnya pula. Make sure kena cara.

  2. Menarik tajuk ni.
    Sedih kalau jadi macam tu..hari best masa dapat gaji, lepas tu hampir ‘habis’ digunakan untuk membayar hutang atau keperluan-keperluan wajib….
    Dalam keadaan macam ni, harus cari pendapatan tambahan

  3. Wah…banyaknya ebook kat dalam tu. Kalau boleh semua saya nak baca ha ha..tapi banyak sangat pulak nak beli. Ada dah nampak 2 ebook yang menarik. Insyaallah dan terima kasih bagi tau blog ebook ni.

Leave a Comment

CommentLuv badge