Advertorial, Awam, Panduan

Sistem Analisis Peperiksaan Yang Boleh Dipercayai

Spread the love

Sistem analisis peperiksaan amat penting kepada para ibubapa untuk memantau perkembangan dan kemajuan anak-anak di sekolah.Sebagai ibubapa zaman milenia,mereka sedar bahawa informasi berada pada hujung jari masing-masing.

Ini tidak bermakna ibubapa perlu tahu secara lengkap data tersebut sebagaimana guru di sekolah.Cukuplah sekadar mengetahui status lulus,markah paling tinggi atau mengetahui subjek mana yang lemah untuk dikuasai.

Sistem analisis peperiksaan

Sistem analisis peperiksaan

Perlu admin ingatkan sistem analisis peperiksaan ini untuk peringkat sekolah sahaja.Belum lagi untuk peperiksaan umum seperti UPSR,PT3,SPM dan STPM.

Admin pernah menggunakan sistem ini.Pengakuan ikhlas, memang terbaik.

Ia amat memudahkan para guru dalam memaklumkan kepada para ibubapa tentang pencapaian anak masing-masing.Tidak lagi timbul kes anak-anak yang menyorokkan keputusan peperikasan daripada pengetahuan ibubapa mereka.

Perkembangan ini sesuai benar dengan kemudahan zaman teknologi digital.Kini informasi mudah diakses dan pantas dicapai pengguna di mana sahaja.

Sebelum kewujudan  Sistem analisis peperiksaan

Ini cerita lama.Zaman admin masih sekolah lagi.Sungguhpun budaya memaklumkan hasil  pencapaian di sekolah bukan sesuatu yang wajib.

Lagipun admin semasa di sekolah menjadi pelajar yang sederhana tahap kecerdikannya.Kedudukan dalam kelas tidak pernah jatuh untuk berada dalam Top 3.Nak kata pun segan namun persaingan ketika itu kurang menyengat.

Rata-rata pelajar ke sekolah untuk lulus peperiksaan umum sahaja.Bukan untuk mencapai kecemerlangan dan pencapaian terbaik dalam akademik.

Admin menggunakan buku laporan yang perlu ditandatangani ibu atau bapa.Biasanya buku laporan admin agak bersih dan kadang kala sahaja ditulis menggunakan pen merah.Itu dikira kes terpencil dalam zaman persekolahan admin dulu.

sistem analisis peperiksaan

Akan datang untuk sistem analisis peperiksaan

Admin dapat melihat sistem ini akan digunakan dengan lebih meluas,popular dan kemestian bagi ibubapa.Mereka akan memantau secara online percapaian akademik anak masing-masing.

Dengan kewujudan aplikasi tersebut juga, akan ‘memaksa’ ibubapa untuk muat turun ke dalam telefon sendiri.

Malah tidak mustahil akan ditular dalam media sosial sekiranya ada keputusan peperiksaan yang sangat gempak atau sebaliknya.

Kesimpulan

Sistem analisis peperiksaan adalah inovasi dalam dunia pendidikan.Penyebaran dan perkongsian informasi sangat telus sehingga anak-anak tidak boleh menyembunyi sesuatu daripada ibubapa mereka.

Berita baiknya ibubapa boleh pelajari panduan mudah untuk mengakses sistem analisis peperiksaan dalam >>> SAPS IBU BAPA