Cuti Gantian 4 Hari Layan Facebook

Cuti gantian selama empat hari tak terasa.Dalam hari keempat ini mrhanafi nak layan Facebook puas-puas.Layan on9 sampai puas giler.

Siapa yang boleh komplen tatkala sudah bercuti.Tak perlu turun kerja macam orang lain.Lagipun tak baik marah-marah.Nanti terkena darah tinggi.Pelbagai komplikasi boleh berlaku.

layan on9

Media sosial  seperti Facebook memang pilihan ramai rakyat negara ini.Tak kira muda atau tua.Lelaki atau wanita.Yang boleh jana duit kalau tahu tekniknya.

Semua suka dengan Facebook sebagai platform untuk bersosial secara maya.

Ada yang obses.

Ada yang biasa-biasa sahaja macam mrhanafi.

Obses untuk akhirat tak pe janji jangan mengabaikan bahagian di dunia.Sekadar ingatan untuk diri sendiri.

Percayalah.

Tak layan Facebook pun masih boleh hidup dengan selesa.Namun untuk mereka yang ada kerja sambilan di rumah Facebook tidak boleh juga diabaikan begitu sahaja

Selesai aktiviti blogging ,mrhanafi terus membuka Facebook.

Sebelum membaca  post status di wall kawan-kawan,mrhanafi kemaskini dulu wall sendiri.Kadang-kadang tak buat juga.Biasanya kalau dah tiada idea.

Sambil posting and sharing itu mrhanafi akan menyisip jenama mrhanafi.com.

Tujuannya agar jenama itu melekat pada minda mereka.Proses branding mengambil masa.Mungkin bertahun lamanya.In shaa Allah berbaloi juga akhirnya nanti.

Nak cepat pun boleh tetapi menggunakan duit seperti FB Ad.Banyak pelaburan maka besar juga kesannya.

Mrhanafi faham ada yang kurang gemar untuk membaca blog.Sebab membaca status di wall Facebook itu sendiri lebih menyeronok.Lebih interaktif berbanding blog.

Oh ya.

Ini ada petua yang bagus.

Untuk menjimatkan data internet mrhanafi menggunakan applikasi Facebook Lite.

Ternyata memang jimat dan laju.

layan on9

Bulan lepas sahaja mrhanafi ada lebihan data yang tak digunakan sehingga 1GB walaupun melanggan pakej data 1.5GB untuk sebulan dengan harga RM30.

Nasib baik juga lebihan data ini boleh dibawa ke bulan hadapan.

Alkisahnya begini.

Bermula dari pagi dan berlanjutan ke tengahari mrhanafi layan Facebook.Walau macamanapun mrhanafi sempat juga memasak untuk hidangan tengahari.

Sempat ambik anak disekolah dan mengemas rumah sedkit.Takla rumah bersempah meskipun leka layan on9 dua media sosial.Facebook dan Whatsapp.

Apabila dah letih layan Facebook mrhanafi layan mata.Tidur puas-puas bagaikan sebulan tidak tidur siang.

Memang patut pun.

Semasa hari bekerja mrhanafi sangat kurang tidur.Masa lapang yang berbaki banyak digunakan untuk rutin harian seperti menulis,membaca dan mengemaskini blog.Selain itu buat kerja-kerja wajib  iaitu housekeeping  and cooking

Sekarang mrhanafi layan Facebook ada alasan tersendiri iaitu membina networking dalam bisnes online .

Mungkin belum menampakan taring sangat kerana mengikut prinsip harimau.Cuba menyembunyikan kuku yang sebenar sebelum masa yang dibenarkan.

Kesimpulan

Melayan Facebook secara berlebihan tak seronok.Banyak membuang masa.Sayangnya kalau masa yang berharga semasa cuti gantian.

Sekadar untuk mempromosi Niaga FB apalah salahnya.

Sebab masa yang ada tersebut boleh digunakan untuk aktiviti yang lebih bermanfaat seperti menulis blog (bagi blogger) atau melayan karenah anak ( bagi yang dah berkeluarga).

Akhir kata terima kasih kerana sudi membaca kisah layan Facebook ketika cuti gantian 4 hari.

Jika sudi teruskan bacaan >> Cara Buat Website Sendiri Dengan Panduan DVD

(Visited 27 times, 1 visits today)

16 thoughts on “Cuti Gantian 4 Hari Layan Facebook

  1. kalau sy pun mcm tu jg… tp sy suka layan games… fb dan seangkatan dgn nyer sblh pg je slbh nya games…tgk tv pun jarang

    bgs nyer ada pakej mcm ni… selalunya ditelan je baki data tu…

Leave a Comment

CommentLuv badge